Wat is Hooikoorts?

Wat is Hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie die veroorzaakt wordt door een allergische reactie op pollen en stuifmeel. Bij hooikoorts komt stuifmeel van grassen, bomen en andere planten in contact met de slijmvliezen van neus en ogen.

Als het lichaam het stuifmeel als mogelijk schadelijk herkent, produceert het antistoffen. Dit lokt een allergische reactie uit. Mensen die een erfelijke aanleg voor deze speciale allergie hebben (atopische constitutie) kunnen voor alle soorten stuifmeel allergisch worden.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van hooikoorts zijn neusklachten, oogklachten, mond-, keel- en longklachten, huidklachten en diverse algemene klachten (zoals bijvoorbeeld misselijkheid en hoofdpijn).

Oorzaak

Het stuifmeel van grassen vormt in onze omgeving de voornaamste bron van hooikoorts. De symptomen van hooikoorts zijn het hevigst op warme winderige dagen. Dan is de concentratie van stuifmeelkorrels in de lucht het grootst. Graspollen zijn uiterst licht en kunnen zodoende door de wind eenvoudig over grote afstanden worden meegevoerd. Vandaar dat graspollen ook last kan geven op plaatsen waar men wellicht niet zou verwachten.

Leeftijd

Zoals met de meeste allergieën wordt ook hooikoorts doorgaans langzaam opgebouwd. Meestal manifesteert de allergie zich tussen het 8e en 25e jaar, na een eerste manifestatie komen klachten doorgaans elk jaar terug. De klachten worden minder naarmate men ouder wordt, meestal zijn de klachten na het 40e jaar een stuk minder, en zijn na het 55e jaar ‘genezen’. Het komt zelden voor dat hooikoorts opkomt bij iemand ouder dan 40 jaar.

Atopisch syndroom

Veel allergische patiënten kampen met meerdere soorten allergieën. Zo hebben hooikoortspatiënten vaak ook last van astma (en vice versa) en hebben mensen met eczeem vaak andere allergische klachten. In verband hiermee spreekt men wel van het atopisch syndroom.

Atopisch betekent ‘neiging tot allergisch reageren‘. Het atopisch syndroom is het geheel van ziekteverschijnselen als gevolg van allergieën waarvan hooikoorts, astma en eczeem de belangrijkste uitingen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *