Alles over: Pollen
Pollen zijn niets anders dan poederige substanties in de kleuren geel, bruin of wit die in diverse planten en bloemen zit. De pollen, ook wel stuifmeel genoemd, zorgen voor nieuwe aangroei van planten door verstuiving. Allergie voor pollen wordt ook wel hooikoorts genoemd, hierbij treedt er een allergische reactie aan de luchtwegen op wanneer je stuifmeel inademend.
Wat zijn pollen?
Pollen zijn niets anders dan poederige substanties in de kleuren geel, bruin of wit die in diverse planten en bloemen zit. De pollen, ook wel stuifmeel genoemd, zorgen voor nieuwe aangroei van planten door verstuiving.
In veel planten zit stuifmeel. Stuifmeel is een geelachtige substantie. Door de bestuiving van diverse planten en bloemen, gaan nieuwe planten groeien. Er zijn twee soorten stuifmeel te benoemen. Je hebt de lichte, stoffige pol en de kleverige en zware pol.
Soorten pollen
Zoals beschreven bestaan lichte en stoffige varianten en kleverige en zwarte. De lichte en stoffige pol wordt via de lucht (wind) vervoerd, waarvan het grootste gedeelte op de grond terechtkomt en een gedeelte komt terecht op planten. Het verstuivingsproces vindt hierdoor plaats. Doordat veel stuifmeel verloren gaan op de grond, produceren de planten waar het stuifmeel vandaan komt, extra veel om de kans op bestuiving groter te maken. Heb je een pollenallergie, dan heb je last van de lichte en stoffige variant die rond dwarrelen.
De kleverige en zware variant kunnen door hun zwaarte en kleverigheid niet vervoerd worden via de lucht (wind). Maar moeder natuur helpt een handje mee en schakelt insecten in die de pollen kunnen overdragen en andere planten op deze manier kan bestuiven. De insecten eten een gedeelte van het stuifmeel en het andere gedeelte brengen ze weg en dragen het over aan andere planten. Zo gaat er niets verloren. Een pollenallergie is niet mogelijk door kleverige zware pollen, omdat deze dus niet rond dwarrelen via de luchtstroom.
Pollenallergie
Pollenallergie wordt ook wel hooikoorts genoemd. Het gaat hierbij om het optreden van een allergische reactie aan de luchtwegen wanneer je stuifmeel inademend. Dit kan ook via de neus. Het vrijgekomen stuifmeel komen van diverse soorten planten, bomen en grassen waar je goed last van kan krijgen. Bij bepaald stuifmeel is het risico dat je klachten krijgt vergoot.
Symptomen pollenallergie
Heb je hooikoortsklachten, dan ervaart ieder mens weer ander soort symptomen. Waar het bij de een op de luchtwegen slaat, heeft de ander weer last van allergie via de neus of dat ogen geïrriteerd raken door de rond dwarrelende stoffen. Ogen kunnen door de irritatie rood worden en meer gaan tranen. Heb je luchtwegklachten, dan kun je benauwd raken. Inademing via de neus geeft vaak klachten rondom veel niezen en het hebben van een loopneus.
Pollenkalender
Deze kalender is ideaal voor mensen met hooikoorts klachten. Op deze kalender wordt zichtbaar wanneer welke bomen, struiken, grassoorten en kruiden groeien. Zo krijg je inzichtelijk welke maand(en) iets bloeit en kun je dit verklaren met de klachten die je hebt of hier juist rekening mee houden om bepaalde bomen en planten juist te vermijden. Ook geeft de kalender aan welk soort pollen een zeer sterke invloed kunnen hebben op de hooikoorts.
Wat kun je zelf doen bij hooikoorts
Allereerst is het raadzaam de pollenkalender te volgen als je bekend bent met hooikoortsklachten. Daarnaast kun je zelf nog wat maatregelen nemen. Zo is het raadzaam de was niet buiten te laten drogen. Stuifmeel kan zich hierop vestigen. Het dragen van een zonnebril zorgt ervoor dat jouw ogen niet in aanraking komt met het stuifmeel dat rond dwarrelt.
Wil je binnenshuis alles luchten, dan kun je dit het beste vroeg in de ochtend of in de avond doen. Er zit dan minder stuifmeel in de lucht. Ook na een regenbui is het perfect om te luchten. Het is goed om in de avond, alvorens je gaat slapen, onder de douche te gaan om eventueel stuifmeel dat op jouw lichaam is gekomen, eraf te wassen.
En als laatst te benoemen moet je bij jeukklachten juist niet te krabben of in de ogen te wrijven. Dit zorgt voor nog meer klachten. Verkoeling kan hierbij wel helpen door de ogen onder de kraan te spoelen of een washandje erop te leggen.
Behandelingen
Voor iedere persoon met hooikoorts kan de oplossing verschillen. Welke middelen tegen hooikoorts jij het beste kunt gebruiken is vaak een kwestie van uitproberen. Bij de één slaat een pilletje met antihistamine goed aan en bij de ander werkt een neusspray. Naast hetgeen je zelf kunt doen om klachten te beperken, is het volgen van immunotherapie of het nemen van medicatie. Hier vind je een handig overzicht van alle mogelijke producten en middelen tegen hooikoorts.