Paraberksyndroom

Heb je last van hooikoorts en ben je vooral allergisch voor berkenpollen? Dan is de kans aanwezig dat je op den duur ook allergisch wordt voor bepaalde noten en vruchten. Als dit gebeurt dan spreek je van het paraberksyndroom.

Paraberksyndroom

Wat is het paraberksyndroom?

Het paraberksyndroom wil zeggen dat je door de ene allergie (allergie voor berkenpollen) een andere oploopt (voedselallergie). We spreken dan ook wel van kruisallergie. Bij het paraberksyndroom kun je een allergisch worden voor:

  • Fruitsoorten, bijvoorbeeld: peer, framboos, aardbei, kiwi, mango
  • Noten: bijvoorbeeld: amandel, kokosnoot, hazelnoot, kastanje, pistache
  • Groente, bijvoorbeeld: aardappel, tomaat, wortel selderij

Hoe ontstaat het paraberksyndroom?

Als je allergisch bent voor de pollen van de berk maakt het lichaam antistoffen aan om dit tegen te gaan. Bepaalde vruchten en noten bevatten echter eiwitten die heel sterk lijken op die van de berkenpollen. Het lichaam gaat daar dan ook antistoffen tegen aanmaken, waardoor je ook een allergie ontwikkelt voor deze voedingsmiddelen.

Symptomen

Het verschilt per persoon welke symptomen er optreden, dit kunnen namelijk verschillende zijn. Denk hierbij aan:

  • Milde eczeem en galbulten
  • Heftige jeuk in mond- en keelholten
  • Maag- en darmklachten
  • Ademhalingsproblemen
  • Je kunt in een shock raken (dit komt zelden voor!)

Behandeling paraberksyndroom?

Als je allergisch bent voor berkenpollen dan is dit op verschillende manieren te behandelen. Je kunt bijvoorbeeld neusdruppels, een neusspray, oogdruppels of tabletten nemen. De allergie tegen de vruchten en noten zal hierdoor echter niet verdwijnen. De enige behandeling hiertegen is het niet eten van de noten en vruchten waarvoor je allergisch bent.

Wat kun je zelf doen?

Een goede oplossing is het bakken of koken van fruit of groenten waarvoor je allergisch bent. De eiwitten in het voedsel zullen dan kapot gaan. Aangezien juist de eiwitten de allergie veroorzaken, kun je het fruit of de groente na verhitting gewoon eten. Bij noten is het lastiger om allergie te voorkomen, omdat deze vaak in allerlei producten verwerkt zijn, bijvoorbeeld in koekjes. De enige remedie is hier dat je zowel de noten als producten die noten bevatten zoveel mogelijk vermijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *