Oogdruppels en oogsprays bij hooikoortsklachten

Oogdruppels en oogsprays bij hooikoortsklachten

Heb je last van ontstoken of brandende ogen als gevolg van hooikoorts? Dan kun je oogdruppels en oogsprays gebruiken. Oogdruppels kun je gebruiken ter voorkoming van een ontsteking aan het bindvlies van het oog die het gevolg is van een overgevoeligheidsreactie voor een bepaalde stof, zoals bij hooikoorts.

Oogdruppels en oogsprays

Je kunt oogdruppels en oogsprays gebruiken om ervoor te zorgen dat verschijnselen als rode ogen, tranende ogen, gezwollen oogleden, branderigheid en jeuk van het oog worden voorkomen, verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Een veel voorkomende vorm van klachten door hooikoorts zijn ontstoken ogen. Je hebt dan last van rode, tranende, branderige en jeukende ogen. Het oogwit en de binnenkant van de oogleden zijn bekleed met een dun laagje weefsel, het bindvlies. Bij ontstoken ogen is meestal dit bindvlies ontstoken.

Cromonen in oogdruppels

Oogdruppels met anti-allergiemiddelen uit de ‘cromonen-groep’ voorkomen het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Dit voorkomt allergische klachten. Deze oogdruppels kun je niet gebruiken bij een aanval van allergische klachten. Ze werken pas na een aantal dagen gebruik. Voorbeelden zijn cromoglicinezuur oogdruppels en nedocromil oogdruppels.

Oogsprays bij hooikoortsklachten

Een oogspray gebruik je bij hooikoortsklachten zoals jeukende, waterige, vermoeide of droge ogen. Met een oogspray spray je de vloeistof op je gesloten ogen, dit zorgt voor onmiddellijke verlichting en werkt tot wel vier uur lang. De oogspray herstelt de natuurlijke traanvochtbeschermende laag.

Anti-allergiemiddelen

Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine en mizolastine.

Bijnierschorshormonen in oogdruppels

Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in oogdruppels worden alleen gebruikt in ernstige gevallen, als de anti-allergiemiddelen niet voldoende werken. Het remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Voorbeelden zijn dexamethason, fluormetholon, prednisolon of rimexolon oogdruppels.


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *