Alles over: Lente-oren
Lente-oren zijn een fenomeen dat veel mensen niet kennen, maar waar wel veel mensen last van hebben. In dit artikel gaan we in op de vraag wat lente-oren zijn en wat de oorzaken zijn voor het ontstaan van lente-oren. We zoomen verder in op de symptomen van lente-oren, de behandeling van deze allergie en op wat je zelf kunt doen om lente-oren te voorkomen of de klachten te verminderen. Ten slotte gaan we in op de medische prognose voor lente-oren.

Wat zijn lente-oren?
Lente-oren zijn een vrij zeldzame en terugkerende variant van zonneallergie, waarbij er sprake is van de vorming van blaasjes op de buitenzijde van de oorschelpen. Deze vorm van zonneallergie komt voornamelijk voor bij jongens in de leeftijd 4 tot 12 jaar. Bij meisjes komt deze allergie veel minder voor, waarschijnlijk omdat bij hen de haren vaak de oren bedekken en zo beschermen tegen het zonlicht.
Zoals de naam van deze allergie al doet vermoeden, speelt de allergie vooral op (in het begin van) de lente. Om deze reden wordt de zonneallergie ook wel ‘juveniele spring eruptie‘ genoemd, omdat deze opspeelt in het vroege lenteseizoen.
Oorzaak en ontstaan van lente-oren
De zonneallergie ontstaat in de vroege lente, doordat de kinderhuid dan – na de donkere herfst en winter – nog niet gewend is aan de felle zon. Daardoor kan dan eenvoudig een juveniele spring eruptie, ofwel lente-oren, ontstaan. Hierbij reageert de huid allergisch op de vroege voorjaarszon en vormen zich vervelende blaasjes en huidirritaties op de oorschelpen.
Symptomen van lente-oren
Symptomatisch voor lente-oren in het voorjaar is dat op de buitenzijde van oren blaasjes, pukkeltjes en rode bultjes verschijnen. Soms ontwikkelen dit zich tot pijnlijke blaartjes op de oorschelpen. Een ander symptoom dat zich kan voordoen, is een opzwelling van de oorranden in combinatie met vervelende jeuk.
Goed om te weten is dat na de eerste zonnige dag in de lente de symptomen zich meestal na 8 tot 24 uur tijd ontwikkelen. Het kind voelt zich doorgaans niet ziek, maar kan wel te maken krijgen met jeukklachten.
Behandeling
Over het algemeen verdwijnen lente-oren binnen een tijdsbestek van maximaal twee weken en is er geen behandeling nodig. Je hoeft dus ook niet naar de huisarts gaan als je kind last heeft van deze allergie aan de oorschelpen. Mocht je zoontje of dochtertje echter veel krabben en jeuk blijven houden, dan kun je de huisarts bellen voor een verzachtende corticosteroïden zalf.
Wat kun je zelf doen?
Preventief kun je geïrriteerde oorschelpen tegengaan door ze vooraf in te smeren met een hoge zonnefactor (minimaal SPF 30). Herhaal dit om de 2 tot 3 uur. Ook een pet of lange haren helpen de kinderoren te beschermen.
Prognose
Lente-oren kunnen zich blijven voordoen onder jonge kinderen en dan vooral bij jongens in de leeftijdscategorie van 4 tot 12 jaar. Meestal verdwijnen de grootste klachten na twee weken. Kinderen die hun twaalfde levensjaar passeren, hebben nagenoeg nooit meer last van deze allergie.