Klimaatverandering en hooikoorts

Klimaatverandering en hooikoorts

Een loopneus of juist een neus die de hele dag verstopt zit, tranende en jeukende ogen en niesbuien. Deze symptomen van hooikoorts zijn velen van ons ondertussen, jammer genoeg, genoegzaam bekend. Maar wist je ook dat het aantal mensen dat lijdt aan hooikoorts jaar na jaar toeneemt en dat we de invloed van de klimaatverandering hierbij absoluut niet mogen onderschatten?

Opwarming van de aarde

Dat ons klimaat sinds het midden van de vorige eeuw steeds sneller opwarmt, daarover bestaat geen discussie meer. Net zoals er ook geen discussie meer bestaat over de oorzaken van deze voor mens en dier ontwrichtende klimaatverandering: teveel broeikasgassen in onze atmosfeer ten gevolge van het overmatige gebruik van fossiele brandstoffen, ontbossing en vervuilende industrie.

Evolutie van het hooikoortsseizoen

Tegelijk met de klimaatverandering zien dokters het aantal patiënten dat met symptomen van hooikoorts op consultatie komt toenemen. Toeval? Absoluut niet, want als het buiten warmer wordt, raken natuurlijk ook de bomen van slag. Ze ontwaken sneller uit hun winterslaap, staan vroeger in bloei. Zo verspreiden ze ook sneller de pollen die zorgen voor al die klachten waar een hooikoorts-patiënt zo onder lijdt. Waar hooikoorts vroeger vooral geassocieerd werd met de lente, zitten mensen nu vaak al met jeukende ogen en een loopneus aan het kerstdiner omdat de els en de hazelaar in hartje winter alweer begint te bloeien. Tegelijkertijd duiken in onze streken onder invloed van de klimaatverandering nieuwe planten op die ook in het najaar nog voor klachten kunnen zorgen.

Langer maar ook intensiever

De klimaatverandering met steeds hoger oplopende temperaturen betekent ook een verhoogde kans op felle onweersbuien. Regen, goed voor de hooikoorts-patiënt zou je denken aangezien de pollen worden neergeslagen en afgevoerd. Dat komt spijtig genoeg niet helemaal, want onweer betekent ook veel wind en die wind rukt de pollen die hooikoorts veroorzaken uit elkaar, blaast ze de hoogte in en laat ze vervolgens in hele kleine deeltjes weer naar beneden vallen.

Astmatische klachten

Hoe kleiner de deeltjes van de pollen die weer op aarde neerdwarrelen, doe dieper ze in onze luchtwegen binnen kunnen dringen en hoe meer ellende ze daar kunnen veroorzaken. Zelfs mensen die vroeger nooit last hebben gehad van astma kunnen tegenwoordig plotseling last krijgen van heftige aanvallen. Dit heet ook wel ‘Thunderstorm Asthma‘.

Voor niemand ter wereld is het opwarmen van onze planeet een goed nieuws show, maar voor iemand die aan hooikoorts lijdt al helemaal niet. Intensievere klachten gedurende een langere tijd, het is niet bepaald iets om reikhalzend naar uit te kijken!

Uitgelichte producten tegen hooikoorts:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *