Hooikoorts of Corona?

Hooikoorts of Corona

De lente is gestart en dat betekent ook dat het hooikoorts seizoen weer begonnen is. Dat is normaal gesproken al vervelend genoeg, maar met de huidige situatie met corona is het nog net wat vervelender. De symptomen van hooikoorts lijken namelijk zo nu en dan behoorlijk op een aantal symptomen van COVID-19. Dat je dan niezend en snotterend rondloopt voelt niet echt fijn, ook al weet je eigenlijk best dat het geen corona is. Wanneer moet je je nou wel en niet laten testen? En wat zijn typische hooikoortsklachten? Je leest het hieronder!

Welke symptomen horen bij hooikoorts, welke bij corona en welke komen overeen?

De klachten van Covid-19 zijn volgens de overheid de volgende:

  • Neusverkoudheid
  • Loopneus
  • Niezen
  • Keelpijn
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van smaak en/of reuk, zonder dat je een neusverstopping hebt

De mensen die een allergie hebben of de klachten goed kennen weten al dat veel van deze klachten overeenkomen met hooikoorts. Het RIVM adviseert vooral goed in te schatten waar de klachten vandaan komen. Wanneer je een allergie hebt moet je dit prima kunnen, omdat de klachten elk jaar hetzelfde zijn. Je hoeft dan ook niet altijd te testen en je mag uiteraard gewoon naar buiten. Wanneer je klachten anders zijn of lijken dan voorgaande jaren moet je echter wel actie ondernemen.

Waar moet je op letten?

Je moet dus vooral goed letten op klachten die niet bij hooikoorts passen. Een loopneus, last van jeukende en/of waterige ogen zijn typische hooikoortsklachten. Bij niezen of hoesten is dit een heel ander verhaal. Bij koorts geldt dit ook. Bij deze klachten, of bij twijfel, moet je je wel laten testen. Totdat je de uitslag hebt moet je dan ook binnen blijven.

Conclusie

Wanneer je overtuigd bent dat de klachten niet passen bij hooikoorts en wel bij corona, neem dan contact op met de huisarts. Ook wanneer je twijfelt is dit wat je moet doen. Ook wanneer je wel typische hooikoortsklachten hebt kun je hierover contact opnemen met de huisarts. Deze kan namelijk medicijnen voorschrijven die veel klachten van hooikoorts verminderen. Op die manier hoef je ook niet meer te twijfelen of je Covid-19 hebt. Daarnaast kun je via een pollen-telling kijken of er veel pollen in de lucht hangen, zodat je beter kunt bepalen of het een allergie of corona is.

Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *