Huisstofmijtallergie

Als je last hebt van een huisstofmijtallergie ben je allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Dit is een heel klein beestje van ongeveer 0,3 mm dat leeft in gordijnen, matrassen, vloerbedekking, et cetera. De symptomen van een huisstofmijtallergie zijn: niezen, jeukende ogen en neus, snotteren en soms zelfs benauwdheid. Je kunt deze allergie bestrijden met een combinatie van medicijnen, goede hygiëne en luchtreiniging.

Huisstofmijtallergie

De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord: een huisstofmijtallergie. Maar wat is dat nu precies? En nog belangrijker: wat doe je eraan? Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze allergie.

Allergie in het algemeen

Voordat we ingaan op een huisstofmijtallergie, is het goed om iets te weten over een allergie in het algemeen. Er zijn namelijk allerlei soorten allergieën. Bij een allergie is je lichaam overgevoelig voor een bepaalde stof. Als je in aanraking komt met die stof, reageert je lichaam daar sterk op. Je krijgt dan last van allerlei vervelende klachten.

Wat is huisstofmijt?

Zoals de naam al zegt, speelt de huisstofmijt een belangrijke rol bij een huisstofmijtallergie. Een huisstofmijt is een heel klein beestje van ongeveer 0,3 mm. Hij houdt van warme en vochtige omgevingen. De huisstofmijt komt in ieder huis voor, met name in gordijnen, matrassen, vloerbedekking, et cetera. De huisstofmijt leeft van huidschilfers van mensen en dieren.

Wat is een huisstofmijtallergie?

Je zou denken: bij een huisstofmijtallergie ben je allergisch voor de huisstofmijt. Maar zo simpel is het niet. Je bent namelijk niet allergisch voor de huisstofmijt zelf, maar voor de uitwerpselen daarvan.

Oorzaken

Zoals hierboven al benoemd, zijn de uitwerpselen van de huisstofmijt de boosdoener van de allergie. Deze zijn heel klein en licht en zweven in de lucht. Als je ze inademt, reageert je lichaam erop en krijg je last van de allergische klachten.

Symptomen huisstofmijtallergie

De klachten waar je last van kunt krijgen, zijn: niezen, jeukende ogen en neus, snotteren en soms zelfs benauwdheid.

Behandelingen

Er zijn verschillende soorten behandelingen tegen een huisstofmijtallergie. Je arts kan bijvoorbeeld neussprays, oogdruppels en tabletten voorschrijven. Tegenwoordig is in ernstige gevallen soms ook immunotherapie beschikbaar. Dit is een therapie om blijvend van je allergie af te komen.

Wat kun je zelf doen?

Sommige medicijnen tegen een huisstofmijtallergie kun je ook zelf kopen bij een drogist of apotheek. Je kunt ook andere dingen doen om je klachten te verminderen. Zorg ervoor dat de leefomgeving niet vochtig is. Zorg voor frisse lucht, maak goed schoon en was je beddengoed regelmatig op 60 graden.

Je kunt ook speciale luchtreinigers kopen. Vervang eventueel vloerbedekking voor laminaat. Kortom, genoeg manieren om je klachten te verminderen!


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *