Huisdierenallergie

Bij een huisdierenallergie is er sprake van een allergische reactie op haar en huidschilfers van huisdieren. De meest voorkomende symptomen zijn een loopneus, tranende of jeukende ogen en niesbuien. De huisdieren die het vaakst zorgen voor allergieklachten zijn de kat, de hond en het konijn. Er zijn meerdere oplossingen en behandelingen mogelijk bij deze allergie soort. Zo kun je medicijnen nemen met antihistamine of je kunt een luchtreiniger in huis plaatsen die de allergenen uit de lucht zuivert.

Huisdieren allergie

Allergie

Wanneer je lichaam reageert op lichaamsvreemde stoffen die van buitenaf komen met (overdreven) klachten als hoesten, niezen of een gevlekte huid, wordt dat een allergie genoemd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: hooikoorts en huisdierenallergie. Het is een reactie van je afweersysteem op deze zogenaamde allergenen. Een veel voorkomende bron van dit soort allergie zijn huisdieren.

Wat is een huisdierenallergie?

Heb jij een huisdier? Heb je wel eens last van een loopneus, tranende of jeukende ogen en niesbuien? Dan is het heel goed mogelijk dat je lichaam reageert op de veren of (sporen van) huidschilfers van je huisdier. Mogelijk ben je allergisch voor honden of heb je een allergie voor katten. Haren op zich veroorzaken geen huisdier allergie. Wel kan urine of speeksel van huisdieren een allergische reactie veroorzaken omdat er zich hierin allergenen kunnen bevinden.

Meest voorkomende allergie huisdieren

Een huisdier allergie komt het vaakst voor als er een hond, kat of konijn in huis is. Maar ook vogels zoals papegaaien, kanaries en parkieten of cavia´s en kleine knaagdieren kunnen voor een allergische reactie zorgen.

Symptomen huisdierenallergie

Tekenen dat je allergisch bent voor een (van je) huisdier(-en) kan zich (soms pas na jaren) uiten in jeukende, tranende of rode ogen of met een allergische reactie van de huid. Maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, niesbuien of een piepende ademhaling kunnen op een allergie, bijvoorbeeld een allergie voor katten, wijzen.

Oorzaken

De oorzaken van een allergie voor katten, het allergisch zijn voor honden of een allergie hebben voor konijn zijn de allergenen of de huidschilfers die het huisdier verspreidt.

Behandelingen

Zodra je denkt een allergische reactie op een van je huisdieren te hebben, bijvoorbeeld een allergie voor katten, kun je het beste de huisarts even consulteren. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van oogdruppels, neusspray, immunotherapie of tabletten met antihistamine. Voor het gewenste effect is tijdig beginnen en consequent gebruik van de medicatie van belang.

Wat kun je zelf doen bij een huisdierenallergie?

  • Ventileer je huis dagelijks minstens 15 minuten
  • Gladde vloerbedekking zoals tegels, parket of laminaat genieten de voorkeur boven vloerbedekking
  • Vermijd gestoffeerde meubels, met name in de slaapkamer
  • Stofzuig dagelijks en gebruik een stofzuiger met HEPA-filter
  • Maak gladde oppervlakken regelmatig met een vochtig doek schoon
  • Laat huisdieren zoveel mogelijk in hun kooi en zet ze bij mooi weer (beschut) buiten
  • Geen huisdieren in de slaapkamer
  • Borstel regelmatig je huisdier, bij voorkeur buiten
  • Was na het aanraken van je huisdier altijd je handen
  • Plaats een goede luchtreiniger

Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *