Oogdruppels bij Hooikoorts

Oogdruppels bij Hooikoorts

Heeft u last van ontstoken of brandende ogen als gevolg van hooikoorts? Dan kunt u oogdruppels gebruiken. Oogdruppels kunt u gebruiken ter voorkoming van een ontsteking aan het bindvlies van het oog die het gevolg is van een overgevoeligheidsreactie voor een bepaalde stof, zoals bij hooikoorts.

Oogdruppels kunnen ervoor zorgen dat verschijnselen als rode ogen, tranende ogen, gezwollen oogleden, branderigheid en jeuk van het oog worden voorkomen, verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Een veel voorkomende vorm van klachten door hooikoorts zijn ontstoken ogen. U heeft dan last van rode, tranende, branderige en jeukende ogen. Het oogwit en de binnenkant van de oogleden zijn bekleed met een dun laagje weefsel, het bindvlies. Bij ontstoken ogen is meestal dit bindvlies ontstoken.

Anti-allergiemiddelen in oogdruppels

Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De oogdruppels werken alleen in de ogen. Voorbeelden zijn azelastine, emedastine, ketotifen en levocabastine.

Cromonen in oogdruppels

Oogdruppels met anti-allergiemiddelen uit de 'cromonen-groep' voorkomen het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Deze oogdruppels kunnen niet worden gebruikt bij een aanval van allergische klachten. Ze werken pas na een aantal dagen gebruik. Voorbeelden zijn cromoglicinezuur oogdruppels en nedocromil oogdruppels.

Anti-allergiemiddelen

Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine en mizolastine.

Bijnierschorshormonen in oogdruppels

Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in oogdruppels worden alleen gebruikt in ernstige gevallen, als de anti-allergiemiddelen niet voldoende werken. Het remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Voorbeelden zijn dexamethason, fluormetholon, prednisolon of rimexolon oogdruppels.


Oogdruppels bij Hooikoorts, bekijk, vergelijk en bestel: