Allergietest

Allergietest

Vooral wanneer u in het voorjaar last heeft van allergische reacties, zoals jeuk, rode en tranende ogen en veelvuldig niezen dan kan een allergietest duidelijkheid geven. De test kan dan bepalen of u last heeft van hooikoorts of dat u juist allergisch bent voor andere stoffen.

Wat is een allergietest?

Met deze test is het mogelijk om na te gaan aan welke vorm van allergie u lijdt. Het is een medische test, die ook enkel door medici uitgevoerd kan worden. Er wordt vaak bij een eerste diagnose een vermoeden uitgesproken voor welke stoffen u allergisch bent. Om een definitieve oorzaak aan te wijzen kan er op bepaalde stoffen getest worden en wordt bekeken hoe u daarop reageert. Naar aanleiding hiervan kan een behandeling gestart worden.

Soorten allergietesten

Er zijn verschillende soorten van allergietesten, waarvan de huidtest en de bloedtest het meeste wordt toegepast.

Huidtesten

Dit is de meeste gebruikte allergietest. Dit kan door middel van een plakproef of een priktest. Bij een plakproef worden doekjes met een stof die een allergische reactie zouden kunnen veroorzaken met pleisters op de rug geplakt. Na 1 of 2 dagen wachten worden de pleisters verwijderd en kan de dermatoloog beoordelen welke stof een allergische reactie heeft veroorzaakt. Bij een priktest wordt een stof waarvan allergie vermoedt door middel van kleine prikjes onder de huid aangebracht. Een allergische reactie kan binnen een half uurtje optreden.

Bloedtesten

Met een bloedtest kan de hoeveelheid IgE bepaald worden. IgE zijn de stoffen die de allergische reactie veroorzaken. Bloedtesten worden vaak uitgevoerd als een huidtest geen uitsluitsel heeft gegeven of er geen mogelijkheid is om een huidtest te doen.

Eliminatietest

Deze test wordt uitgevoerd bij het vermoeden van een voedselallergie. Gedurende een bepaalde periode onthoudt u zich van voedsel waarvan vermoedt wordt dat u daar allergisch voor bent. Wanneer u na deze tijd geen last heeft van allergische reacties, dan weet u dat u voor bepaalde voedsel allergisch bent.

Waar kan op getest worden?

Bij een allergietest kan op veel verschillende stoffen getest worden en bepaald worden of u ergens allergisch voor bent. Dit kan gaan om pollen, huisdieren, voeding, cosmetica of huishoudproducten. Eigenlijk is op vrijwel elke stof die een allergische reactie kan geven wel te testen.

Welke allergietest voor hooikoorts?

U wordt getest op pollen. Ten eerste om te bepalen of u allergisch voor pollen bent en ten tweede voor welke pollen, zoals gras, berk of andere pollen. Dit kan normaliter gebeuren door een huidtest, maar ook via een bloedtest.

Diagnose en behandeling

Wanneer de test daadwerkelijk bepaalde pollen aanwijst waarvoor u allergisch bent, dan heeft u officieel hooikoorts. Normaliter worden hier medicijnen voor gegeven. Dit kunnen tabletten zijn of een neusspray en zijn vooral gericht op vermindering van klachten. Bij ernstige hooikoorts is immunotherapie te overwegen. Hierbij wordt u ongevoelig gemaakt wordt voor de pollen waar u allergisch voor bent.


Misschien ook interessant: