Hooikoorts tijdens je zwangerschap

Hooikoorts tijdens je zwangerschap

Het hebben van hooikoorts tijdens je zwangerschap kan geen kwaad voor het nog ongeboren kind. Hevige hooikoorts kan er echter wel voor zorgen dat je als zwangere vrouw niet goed tot rust komt.

Het kan ten koste gaan van een goede nachtrust, wat niet goed is voor de gezondheid en vitaliteit van een zwangere vrouw. Dit kan schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van het ongeboren kind en het verhoogt de kans op complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling.

Hooikoortstabletten tijdens de zwangerschap

Als je tijdens je zwangerschap last hebt van hooikoorts en je gebruikt hooikoortstabletten overleg dan altijd met je huisarts of je deze tabletten mag blijven gebruiken. Artsen zijn terughoudend met het geven van hooikoortstabletten bij zwangere vrouwen. Medicijnen worden opgenomen in het bloed en komen via de placenta bij het ongeboren kind.

Er zijn geen gevallen bekend waarbij er geboorteafwijkingen is geconstateerd als gevolg van hooikoortstabletten. Toch zal een huisarts altijd terughoudend zijn met het voorschrijven van hooikoortstabletten. Dit omdat er nog geen betrouwbare studies zijn die aantonen of het gebruik van hooikoortstabletten invloed heeft op de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Hieronder worden per werkzame stof de adviezen voor verschillende hooikoortstabletten uiteengezet:

Werkzame stof: Loratadine

Wordt verkocht als: AllerfreClaritineHealthypharmIdylLeidapharm
Verkrijgbaarheid: zonder recept
Loratadine blokkeert de werking van histamine. Bij voorkeur niet nemen tijdens de zwangerschap, deze stof kan via de placenta bij de baby terecht komen. Probeer de klachten eerst te behandelen met oogdruppels, neussprays of crème, met deze middelen is er minder kans dat deze werkzame stoffen bij het ongeboren kind komen. U kunt loratadine wel gedurende een aantal dagen veilig gebruiken als u zwanger bent. Overleg altijd eerst met uw (huis)arts als u hooikoortstabletten met loratadine als werkzame stof voor langere tijd wilt gebruiken.

Werkzame stof: Fexofenadine

Wordt verkocht als: Telfast
Verkrijgbaarheid: op recept
Fexofenadine is een antihistaminica. Omdat er nog niet veel zwangere vrouwen zijn die hooikoortstabletten hebben gebruikt op basis van fexofenadine is het niet bekend of dit veilig is tijdens de zwangerschap. Het advies is dan ook dat u beter geen hooikoortstabletten op basis van fexofenadine kunt gebruiken tijdens de zwangerschap. Als u zwanger bent of een kinderwens hebt en fexofenadine gebruikt overleg dan met uw (huis)arts voor een alternatief.

Werkzame stof: Mizolastine

Wordt verkocht als: Mizollen
Verkrijgbaarheid: op recept
Mizolastine is een antihistaminicum. Probeer de klachten eerst te behandelen met oogdruppels, neussprays of crème, met deze middelen is er minder kans dat deze werkzame stoffen bij het ongeboren kind komen. U kunt dit medicijn beter niet gebruiken als u zwanger bent of een kinderwens hebt. Omdat er nog niet veel zwangere vrouwen mizolastine hebben gebruikt is het niet bekend of dit middel veilig zijn voor de vrouwen en hun ongeboren kind. Overleg met uw (huis)arts voor een alternatief.

Werkzame stof: Cetirizine

Wordt verkocht als: Prevalin AllerstopReactine
Verkrijgbaarheid: zonder recept
Cetirizine remt de werking van histamine. U kunt cetirizine beter niet nemen tijdens de zwangerschap. Cetirizine kan via de placenta bij de baby terecht komen. Het advies is om de klachten eerst te behandelen met oogdruppels, neussprays of crème, met deze middelen is er minder kans dat deze werkzame stoffen bij het ongeboren kind komen. U kunt cetirizine wel gedurende een korte periode, een aantal dagen, veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Als u cetirizine slechts enkele dagen tijdens de zwangerschap wilt gebruiken dan is er geen overleg met de (huis)arts nodig. Indien u cetitizene voor een langere periode dan enkele dagen tijdens de zwangerschap wilt gebruiken dan zult u uw (huis)arts moeten raadplegen.

Werkzame stof: Levocetirizine

Wordt verkocht als: Xyzal
Verkrijgbaarheid: op recept
Levocetirizine blokkeert de werking van de stof histamine in het lichaam. Het is niet bekend of levocetirizine veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap. Er zijn te weinig gegevens van vrouwen die tijdens de zwangerschap levocetirizine hebben gebruikt waardoor niet met zekerheid te zeggen is of levocetirizine veilig of onveilig is voor vrouw en kind. Overleg met uw (huis)arts voor een alternatief. Artsen geven er de voorkeur aan om tijdens de zwangerschap de hooikoortsklachten te bestrijden met neussprays, oogdruppels en crème. Bij de meeste hooikoortstabletten is er simpelweg te weinig over bekend of deze veilig zijn voor de zwangere vrouw en het ongeboren kind. De meeste neussprays, oogdruppels en crème mag je tijdens de zwangerschap gebruiken. Overleg dit wel altijd eerst met je (huis)arts. Zo is bij neussprays op basis van fluticason, wat een bijnierschorshormoon is, is het niet bekend of dit veilig is tijdens de zwangerschap.

Homeopathische medicijnen

Het nadeel van homeopathische middelen tegen hooikoorts is dat je deze een langere periode moet gebruiken voordat je er baat bij hebt. Daar staat wel tegenover dat je de meeste homeopathische middelen tegen hooikoorts tijdens de zwangerschap veilig zijn om te gebruiken. In de bijsluiter van Pollinosan neusspray van A. Vogel en hooikoortstabletten van VSM valt te lezen dat deze veilig zijn tijdens de zwangerschap. Raadpleeg bij homeopathische middelen altijd eerst de bijsluiter of het gebruik tijdens de zwangerschap veilig is. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.

Conclusie

Het is tijdens je zwangerschap het beste om helemaal geen medicijnen te gebruiken voor je hooikoorts tenzij dit echt niet anders kan. Hooikoortstabletten zal een arts niet als noodzakelijk zien en zal deze dus niet snel voorschrijven. Bovendien zijn er bij de meeste hooikoortstabletten te weinig of geen gegevens beschikbaar over het gebruik tijdens de zwangerschap. Waardoor er geen gegevens zijn over de veiligheid voor zwangere vrouw en ongeboren kind. Alleen cetirizine en loratadine mogen tijdens de zwangerschap slechts enkele dagen achtereen gebruikt worden. Het gebruik van cetirizine of loratadine voor een langere periode zal altijd in overleg met de arts moeten gebeuren. Van alle overige hooikoortstabletten is te weinig bekend om deze veilig tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Over de auteur
Robin is blogger op de site snelzwangerworden.nl. Ze schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met zwanger worden en vruchtbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *