Hooikoorts en de vergoeding van je zorgverzekering

Hooikoorts en de vergoeding van je zorgverzekering

De lente en de zomer staan weer voor de deur en dat betekent heerlijk warm en zonnig weer en bloemen en planten die in bloei staan. Maar dit betekent ook een flinke toename van pollen en helaas ook een stijging van de hooikoortsklachten. Gelukkig zijn er en aantal dingen die je kunt doen om de hooikoorts te verminderen, maar welke medicijnen en andere middelen worden nu vergoed door je zorgverzekering vanuit de basisverzekering? En welke vanuit de aanvullende zorgverzekering?

Basisverzekering

Als je met je hooikoorts naar de dokter gaat, dan vergoed de basisverzekering van je zorgverzekering dit bezoek en het eventuele korte onderzoek. Je betaalt bij een bezoekje aan de dokter geen eigen risico aan de zorgverzekeraar. Als de dokter medicijnen of een nader onderzoek voorschrijft, kunnen er kosten van toepassing zijn op de verzekerde. Deze kosten kunnen bestaan uit:

De eigen bijdrage

Soms betaal je een eigen bijdrage voor een bepaald medicijn. Dit komt geregeld voor bij medicijnen niet preferent zijn. Dit betekent dat dit type medicijn geen voorkeur heeft van de zorgverzekeraar. In de meeste gevallen wordt het preferente middel voorgeschreven door de dokter zodat er geen eigen bijdrage betaalt hoeft te worden.

Het eigen risico

De zorgverzekering zal het verplichte en eventueel het vrijwillige eigen risico bij je in rekening brengen. Dit geldt in principe alleen voor medicijnen die je bij de apotheek afneemt. Als je medicijnen bij de drogist of apotheek zonder een recept van de dokter? Dan valt dit onder de zelfzorgmiddelen en wordt er niks vergoed vanuit de basisverzekering en betaal je het bedrag dus helemaal zelf.

De aanvullende verzekering

Er bestaan een aantal aanvullende verzekeringen die een vergoeding bieden voor zelfzorgmiddelen. Elke zorgverzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden en regels over deze vergoeding. Daarnaast is het zo dat geneesmiddelen die bij de apotheek en drogist vrij verkrijgbaar zijn, meestal niet zo duur zijn. Daarom is het afsluiten van een aanvullende verzekering enkel voor de vergoeding van zelfzorgmiddelen financieel gezien niet erg aantrekkelijk. Informeer bij jouw zorgverzekering wat de mogelijkheden zijn met jouw pakket en kom niet voor onaangename verassingen te staan!

Bron: UnitedConsumers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *