Corticosteroïden bij hooikoorts

Corticosteroïden bij hooikoorts

Hooikoorts is niet alleen erg irritant, maar vooral ook lastig als het maar door blijft gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei middelen beschikbaar om dergelijke irritatie en overlast tegen te gaan. Eén van de mogelijkheden is het gebruik van een geneesmiddel op corticosteroïdenbasis. Hier vertellen we je graag wat meer over.

Wat zijn Corticosteroïden?

Bij corticosteroïden gaat het om lichaamseigen hormonen die worden aangemaakt in de bijnieren. Er bestaat ook een synthetische variant van, die wordt gebruikt als geneesmiddel. In deze vorm zijn ze verwerkt in onder meer lotion, zalf, crème, inhalatiemiddelen en injectiemiddelen.

Hoe werken het?

Van deze hormonen gaat een ontstekingsremmende werking uit. Hierdoor kunnen allerlei allergische reacties worden tegengaan. Denk bijvoorbeeld aan jeuk aan de huid of irritatie aan de neus, neusslijmvliezen en longen. Wanneer het lichaam zelf onvoldoende van deze hormonen aanmaakt, kan het verstandig zijn om een geneesmiddel te gebruiken. Op deze manier wordt de afweer vanuit het lichaam versterkt en kunnen ook zwellingen, stijfheid en pijn worden tegengegaan.

Soorten corticosteroïden

Er bestaan verschillende soorten van dit hormoon. Grofweg zijn er twee soorten: de glucocorticoïden en de mineralocorticoïden. Voorbeelden van glucocorticoïden zijn onder meer cortison, betemethason, dexamethason, hydrocortison, methylprednisolon en prednison. Een bekend mineralocorticoïd is aldosteron.

Bij hooikoorts

Ook bij een aandoening als hooikoorts is een corticosteroïdenbehandeling vaak een goede oplossing. Dit kan onder meer via een neusspray of pillen. Uiteraard gebeurt dit altijd in goed overleg met je huisarts of allergoloog. Op deze manier weet je zeker dat je het geneesmiddel op de juiste manier en in de juiste dosering gebruikt. Dankzij het geneesmiddel zul je veel minder last hebben van niezen, tranende ogen en jeuk in je neus en je longen.

Bij welke aandoeningen worden corticosteroïden nog meer ingezet?

Naast hooikoorts worden corticosteroïden ook vaak ingezet tegen huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld eczeem. Dankzij de werking van de hormonen gaat het jeuk, zwellingen, schilfering en roodheid van de huid tegen. Dit heeft een enorme verlichtende werking voor de patiënt. Een middel als prednison gebruik je ook om verlichting te bieden bij astma of reuma of bij personen die een niertransplantatie hebben gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *