Antihistamine

Antihistamine

Bij hooikoorts speelt histamine een belangrijke rol. Histamine zorgt ervoor dat mensen met hooikoorts een loopneus krijgen, gaan niezen en tranende en jeukende ogen hebben. Medicatie met antihistamine zorgt ervoor dat histamine niet meer kan binden aan de receptoren (de antennes), maar dat de medicatie eraan bindt. Hierdoor ontstaat er geen allergische reactie op pollen, waardoor hooikoorts-patiënten minder last hebben van hun symptomen.

Wat zijn antihistaminica?

Een antihistaminicum is een medicijn dat gebruikt wordt bij allergische reacties. Het zijn pilletjes (bijvoorbeeld hooikoortstabletten) die meestal één keer per dag moeten worden ingenomen. Het is ook in drankvorm, als oogdruppels of neusspray te verkrijgen. Welke vorm je het beste kunt gebruiken, hangt af van waarom jij de medicatie nodig hebt.

Hoe werken antihistaminica?

Histamine is een stofje dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van allergische reacties. Door een antihistaminicum in te nemen, kan histamine niet meer binden aan de receptoren die zorgen voor het ontstaan van een allergische reactie. Receptoren zijn ontvangers, een soort antennes die signalen opvangen. Ze zitten op de buitenkant van cellen en krijgen zo signalen binnen. Er ontstaat dus een vorm van competitie. Doordat het medicijn aan de antennes bindt, kan histamine niet meer binden, waardoor het de symptomen die bij een allergische reactie ontstaan remt.

Soorten antihistamine

Er zijn verschillende soorten antihistaminica. Middelen als clemastine werken sederend, wat ervoor zorgt dat mensen die deze tabletten nemen slaperig kunnen worden. Dit is meestal niet wenselijk en daarom kiest men vooral voor andere middelen, zoals loratadine en cetirizine. Deze middelen zijn bij een (online) drogist te verkrijgen. Loratadine werkt iets langer door dan cetirizine. Er zit ook wat verschil in de prijs, loratadine is iets duurder dan cetirizine per tabletje.

Bij welke aandoeningen werken deze middelden nog meer?

Antihistamine middelen zijn niet alleen geschikt tegen hooikoortsklachten, maar worden ook gebruikt bij ander soort allergische reacties. Bij bijvoorbeeld oogontstekingen kunnen deze middelen ook gebruikt worden. Een andere reden om deze medicatie te gebruiken zijn galbulten, vaak als mensen hier langdurig last van hebben. Of bij mensen met een allergie voor insectenbeten, nadat ze gestoken zijn. Soms worden ze ook voorgeschreven aan mensen met jeuk. Deze medicatie heeft dus meerdere indicaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *