Allergische rinitis

Allergische rinitis is een aandoening aan de luchtwegen die onder meerdere benamingen bekend staat. De bekendste hiervan is Hooikoorts. Als de lente aanbreekt is dat voor de meeste mensen een fijn moment. De zon laat zich weer vaker zien en de natuur leeft weer op. Bomen krijgen blad- en bloemknoppen, grassen groeien en planten komen in de knop. Maar laat dit nu net datgene zijn waar naar schatting zo’n 15 procent van alle Europeanen hinder van ondervinden: het hooikoortsseizoen begint.

Allergische rinitis

Wat is allergische rinitis?

Allergische rinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies door overgevoeligheid voor bepaalde allergenen. Een voorbeeld hiervan is de aandoening ‘hooikoorts‘. Het immuunsysteem van mensen met deze aandoening reageert op stoffen waarop het normaal niet zou moeten reageren. Die stoffen noemen we de allergenen.

Symptomen

De symptomen van allergische rinitis lijken op die van een verkoudheid; een loopneus, verstopte neus of rode en tranende ogen. Ook moet je vaak niezen of hoesten. Bij een zware allergische aanval kun je zelfs problemen krijgen met ademen en dit kan je functioneren in de weg staan.

Verschillende soorten

We onderscheiden bij de oorzaken van deze aandoening twee grote groepen: seizoensgebonden– en niet-seizoensgebonden allergische rinitis.

Seizoensgebonden allergische rinitis

Zo heb je enerzijds de ‘seizoensgebonden allergische rinitis’ waarbij de patiënt symptomen heeft op vaste periodes in het jaar. Bijvoorbeeld bij hoge concentraties van bepaalde pollen in de lucht. Wanneer de pollen weer verdwenen zijn verdwijnen ook de klachten, om dan een jaar later opnieuw de kop op te steken.

Niet-seizoensgebonden allergische rinitis

Maar je kan ook tot de groep behoren die het hele jaar door last hebben van deze allergie. We spreken dan van ‘niet-seizoensgebonden allergische rinitis’. Dan ben je waarschijnlijk allergisch voor allergenen die zich binnenshuis bevinden zoals de huisstofmijt, voor je huisdieren of voor de sporen van schimmels.

Vasomotore rinitis

Naast de seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden allergische rinitis, onderscheiden we ook nog ‘vasomotore rinitis’ of ‘niet-allergische rinitis’. Dat betekent dat je sterk reageert op niet-allergische stoffen zoals tabaksrook, temperatuurschommelingen, verflucht enz. De oorzaak is dus anders, maar je symptomen en klachten zullen vrijwel hetzelfde zijn.

Oorzaken

De aandoening allergische rinitis is onder verschillende namen bekend. Dit komt omdat de aandoening door verschillende allergenen veroorzaakt kan worden. De meest voorkomende allergenen die deze aandoening aan de luchtwegen kunnen veroorzaken en hun bijbehorende benaming vind je in de onderstaande opsomming.

Wat kun je zelf doen?

Als je eenmaal weet waarvoor je precies allergisch bent, dan is het zaak om die stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Blijf in de periode dat de pollen, waarvan jij hinder ondervindt, in de lucht hangen zoveel mogelijk binnen. En hou ramen en deuren dan gesloten. Belangrijk om te weten: op warme dagen zijn ochtenden qua pollenconcentratie het meest ongunstig.

Behandelingen / Medicatie

Antihistamine

Niet alle allergenen zijn even gemakkelijk te vermijden. Daarom moet je bij klachten toch vaak je toevlucht nemen tot neussprays, oogdruppels of tabletten om de symptomen te verminderen en hopelijk zelfs helemaal uit te schakelen. Dit zijn de zogenaamde antihistaminica die een remmende werking hebben op de stof histamine en die een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van de klachten.

Corticosteroïden

Corticosteroïden hebben dan weer een ontstekingsremmende werking die het neusslijmvlies minder gevoelig maakt. Ook druppels met een combinatie van antihistamine en cortisonen zijn tegenwoordig verkrijgbaar.

Immunotherapie

Soms zal de arts je aanraden om over te gaan tot allergie immunotherapie. Hierbij wordt, bij de huisarts of in het ziekenhuis, regelmatig een klein beetje allergenen toegediend tot je er uiteindelijk minder gevoelig voor wordt.


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *