Allergietest
Vooral wanneer je in het voorjaar last hebt van allergische reacties, zoals jeuk, rode en tranende ogen en veelvuldig niezen dan kan een allergietest duidelijkheid geven. De test kan dan bepalen of je last hebt van bijvoorbeeld hooikoorts of dat je juist allergisch bent voor andere stoffen.
Wat is een allergietest?
Met een allergietest is het mogelijk om na te gaan aan welke vorm van allergie je lijdt. De medische allergietest wordt door een specialist uitgevoerd. Hierna volgt een eerste diagnose met het vermoeden voor welke stoffen je allergisch bent. Om een definitieve oorzaak aan te wijzen test men door op deze bepaalde stoffen om te kijken hoe je hierop reageert. Naar aanleiding hiervan start de behandeling.
Soorten allergietesten
Er zijn verschillende soorten van allergietesten, de huidtest en de bloedtest zijn de meest voorkomende.
Huidtesten
Dit is de meeste gebruikte allergietest. Dit kan door middel van een plakproef of een priktest. Bij een plakproef plak je doekjes met een stof die een allergische reactie zouden kunnen veroorzaken met pleisters op de rug. Na 1 of 2 dagen wachten verwijder je de pleisters en beoordeelt de dermatoloog welke stof een allergische reactie heeft veroorzaakt.
Bij een priktest breng je de stof waarvan allergie vermoedt door middel van kleine prikjes onder de huid aan. Een allergische reactie kan binnen een half uurtje optreden.
Bloedtesten
Een bloedtest bepaald de hoeveelheid IgE in het bloed. IgE zijn de stoffen die de allergische reactie veroorzaken. Als een huidtest geen uitsluitsel heeft gegeven of er geen mogelijkheid is om een huidtest te doen, voer je een bloedtest uit.
Eliminatietest
Bij het vermoeden van een voedselallergie voer je deze test uit. Gedurende een bepaalde periode onthoud je jezelf van voedsel waarvan vermoedt wordt dat je daar allergisch voor bent. Wanneer je na deze tijd geen last hebt van allergische reacties, dan weet je dat je voor bepaalde voedsel allergisch bent.
Waar kan op getest worden?
Een allergietest test op veel verschillende stoffen en zo bepaald je of je ergens allergisch voor bent. Dit kan gaan om pollen, huisdieren, voeding, cosmetica of huishoudproducten. Eigenlijk is op vrijwel elke stof die een allergische reactie kan geven wel te testen.
Welke allergietest voor hooikoorts?
Bij het vermoeden van hooikoorts test je op pollen. Ten eerste om te bepalen of je allergisch voor pollen bent en ten tweede voor welke pollen, zoals gras, berk of andere pollen. Dit kan normaliter gebeuren door een huidtest, maar ook via een bloedtest.
Diagnose en behandeling
Wanneer de test daadwerkelijk bepaalde pollen aanwijst waarvoor je allergisch bent, dan hebt je officieel hooikoorts. Normaliter worden hier medicijnen voor gegeven. Dit kunnen tabletten zijn of een neusspray en zijn vooral gericht op vermindering van klachten. Bij ernstige hooikoorts is immunotherapie te overwegen. Hierbij word je ongevoelig gemaakt wordt voor de pollen waar je allergisch voor bent.