Acupunctuur bij hooikoorts

Acupunctuur hooikoorts

Hooikoorts is eigenlijk een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op stuifmeelkorrels of pollen. Die afkomstig zijn van planten, grassen en bomen die wind-bestuivend zijn. Eén van de behandelingen waar je aan kunt denken bij hooikoorts is acupunctuur.

Het afweermechanisme van het lichaam raakt door die pollen in de war, het beschouwt de pollen als indringers. Ook al zijn ze eigenlijk onschadelijk. Als reactie op die indringers maakt het lichaam histamine aan om ertegen te vechten. Sommige mensen kunnen deze stof echter niet verdragen, en krijgen dus een allergische reactie.

Symptomen van de allergie

De allergie gaat gepaard met enkele symptomen waaronder jeukende, brandende en tranende ogen ten gevolge van een overprikkeling van de slijmvliezen van de neus en keel. Een benauwd gevoel, niezen en een schorre keel komen ook vaak voor. In ergere gevallen leidt dit tot een algemeen gevoel van vermoeidheid. Ook heeft men vaak moeite om zich te concentreren.

Acupunctuur bij hooikoorts

Een acupunctuurbehandeling zet je in ter bestrijding van de symptomen – vooral in acute gevallen. En is dan ook een aangewezen behandeling. De allergische reactie heeft duidelijk te maken met een verkeerd werkend afweersysteem van het lichaam. Dus wordt vooral daar bij een acupunctuur behandeling aandacht aan besteed.

Eerst worden hele dunne naaldjes op verschillende punten op het lichaam aangebracht, zodat op die plaatsen de energiestroom gereguleerd kan worden. Over het algemeen worden ongeveer 6 sessies ondernomen, waarna de symptomen al geminderd zijn of zelfs volledig verdwenen zijn. Tijdens het hooikoortsseizoen worden eventueel ook nog een aantal nabehandelingen ondernomen.

De systemen die de acupunctuur aanpak

Deze methode berust op de bestrijding van een aantal systemen in het lichaam, waaronder het neus-long systeem. Dit is het deel van het lichaam dat eigenlijk de pollen ‘aangevallen’. De klachten ten gevolge van die pollen worden ofwel als ‘wind-koud’, ofwel als ‘wind-hitte’ genoemd. Afhankelijk van het soort klachten gebruikt de therapeut immers verschillende naalden om je te behandelen.

Ten tweede besteedt de acupuncturist aandacht aan de oorzaak van de reactie, een disfunctioneel afweersysteem dus. En dit zwakke punt vereist eveneens een degelijke aanpak. Op die manier kan de hooikoorts in het voorjaar afnemen of zelfs volledig verdwijnen. Deze behandeling onderga je het best nog voor het hooikoortsseizoen begint.

Acupunctuur versus medicijnen

Veel mensen hebben last van een dergelijke allergie, en er zijn heel wat medicijnen verkrijgbaar die de symptomen onderdrukken. Waaronder bepaalde antihistaminica – bijvoorbeeld anti-allergische middelen en slijmvliesontzwellers – of neussprays. Het probleem met dergelijke medicijnen is ten eerste dat ze vaak slaperigheid veroorzaken. En ten tweede dat ze enkel de symptomen aanpakken.

Acupunctuur gaat verder dan de medicatie en zorgt naast het verminderen van de symptomen ook voor een aanpak van het probleem. Via de energiebanen stelt acupunctuur de fout in het afweersysteem bij. Zodat het lichaam niet langer zo sterk reageert op de aanwezigheid van de histamine in het lichaam. Een acupunctuurbehandeling is dus een goede oplossing. Voor je het weet ben je van de symptomen verlost en gaat je allergie-vrij door het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *