Hooikoortskalender

Hooikoortskalender

De hooikoortskalender laat zien wanneer mensen met hooikoorts of allergieën last kunnen hebben van pollen in lucht. Een uitermate handige tool om goed voorbereid te zijn, zodat je weet wanneer je hooikoorts symptomen gaan opspelen. Hooikoorts-patiënten hebben last van het stuifmeel (pollen) van diverse bomen en planten. Pollen worden verspreid door de wind en irriteren de luchtwegen van mensen die hier gevoelig voor zijn.

Deze irritatie is seizoensgebonden omdat pollen ontstaan wanneer de boom of plant gaat bloeien. Het is dé manier waarop de natuur ervoor zorgt dat deze planten en bomen zich voortplanten. Interessant, maar wat kun je er mee? Door de zachte winters gaan de bomen steeds vroeger bloeien en heb jij sneller last van je irritaties.

Klassieke kalender vs Huidige kalender

En wie denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen of dat het wel mee valt, heeft het mis. Als je een hooikoortskalender van bijvoorbeeld 2012 naast die van dit jaar legt, dan zie je al verschillen. Onder andere de periode van Katwilg. In 2012 waren pollen van deze boom alleen verwacht in maart en april, nu zie dat er vanaf februari al rekening gehouden moet worden met mogelijke klachten. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de Taxus en de Ambrosia.

Reden voor veranderingen

De reden voor deze veranderingen is volledig te wijten aan de klimaatsverandering. De winters zijn milder, de lente warmer en jaar op jaar worden records op het gebied van temperatuur, droogte, wind en regen, verbroken. Een standaard hooikoorts kalender (zoals onderaan deze pagina) is eigenlijk niet meer hanteerbaar. Het weerbeeld is te onvoorspelbaar geworden.

Wat is Klimaatverandering

Klimaatverandering wil zeggen dat de gemiddelde temperatuur of het gemiddelde weerbeeld over een langere periode, structureel wijzigt. Het vergt niet veel fantasie om je te bedenken dat dit (naast de veranderingen op de hooikoortskalender) enorm veel gevolgen heeft voor het ecosysteem van de aarde.

Verschuivende seizoenen

Het verschuiven van de seizoenen is één van de invloeden die je direct merkt als gevolg van de klimaatverandering. Kortere winters, vroegere lentes, langere zomers en onvoorspelbare herfsten. Het hoort er allemaal bij en de hooikoortskalender past zich er ieder jaar op aan.

Effecten van de veranderingen m.b.t. bloei, groei en hooikoorts

Door de veranderingen in bloei- en groeicyclus van bomen en planten, wijzigt het aantal pollen in de lucht in verschillende maanden van het jaar. Ook de toenemende windkracht heeft hier invloed op. Een allergie als hooikoorts zal op verschillende tijden in het jaar voorkomen en wellicht ook in heftigere mate.

Hoe kun je hier als patiënt het beste mee omgaan

Omdat er eigenlijk geen echte ‘standaarden’ meer zijn, kun je je als hooikoorts-patiënt het beste per dag laten informeren over de aanwezige pollen in de lucht. Dan weet je wat je kunt verwachten en eventuele maatregelen nemen.

Klassieke Pollenkalender

Klassieke Pollenkalender

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *